Grote stadstuin in Assen

Met de opdracht om rust, openheid en gezelligheid in de grote stadstuin te creëren, hebben we samen met een architect uit ons netwerk hier een plan voor gemaakt én natuurlijk uitgevoerd.

Opgeleverd 2023
Architect Weijer Tuinen 2023
Locatie Assen
Grote stadstuin in Assen block-achtergrond

Van tuinpaviljoen naar een geheel nieuwe tuin!

Via een architect waar we al vaker mee hadden samengewerkt kwamen we in contact met deze klant. Hun tuin zou flink vergroot worden en zij wilden daar een nieuw tuinpaviljoen in plaatsen. De architect zou het tuinpaviljoen ontwerpen en heeft ons gevraagd om mee te denken over de plaatsing van het paviljoen, het tuinontwerp en de tuinaanleg.

De opdracht die we samen meekregen was om rust, openheid en gezelligheid te creëren. Aangezien de tuin een L-vorm heeft, hebben we het tuinpaviljoen in de hoek van de L geplaatst. Zo bleef er een mooie open ruimte bestaan.

Eenheid door pergola's

Het tuinpaviljoen past bij de tuin

Het tuinpaviljoen
Natuurlijk is er bij het ontwerp en het plaatsen rekening gehouden met het huis, een monumentaal pand, maar ook met meerdere grote bomen. Deze zijn een prachtig onderdeel van de nieuwe tuin geworden en geven de tuin een volwassen uiterlijk, alsof het er al jaren zo bij ligt.

Pergola’s
Het tuinpaviljoen hebben we nog meer onderdeel van de tuin laten worden door er een pergola tegen aan te zetten. Deze pergola is gebouwd in dezelfde stijl als een andere pergola die elders in de tuin staat zodat de tuin de verbinding en harmonie uitstraalt die gevraagd werd door de klant.

Hoe kan je vlonders functioneel gebruiken?

Verschillende functies voor de vlonders

Drie vlonders, drie keer anders gebruikt
We hebben drie vlonders aangelegd die op hele verschillende manieren gebruikt worden. De eerste vlonder ligt in de buurt van de keuken. De familie kan hier lekker lang tafelen en nazitten, zeker in combinatie met de buitenkeuken die we ook hebben geplaatst. De buitenkeuken is vervaardigd van dezelfde materialen als die we elders in de tuin ook hebben gebruikt.
Iets verderop in de tuin is een vlonder ingericht als loungeplek met uitzicht over de hele tuin. Dit is een heerlijke relax plaats geworden waar ze graag gebruik van maken. De derde vlonder is verstopt tussen het groen en dat is niet voor niks! Hier staat de hottub van het merk Weltevree verstopt. Het water wordt op temperatuur gebracht door hout te branden in de spiraal en daarna is het genieten. Genieten van het warme water én de mooie tuin.

Rond de vuurschaal
Uitgerust in de hottub? Dan kun je rond de vuurschaal gaan zitten. Ruimte genoeg op de bank van betonnen zitelementen van Schellevis waar je tot in de late uurtjes lekker warm kunt zitten.

Zo natuurlijk mogelijk...

Tegels en slimme systemen

Tegels
De tegels die we hebben gebruikt, hebben een natuurlijke uitstraling. Dit komt de gevraagde sfeer qua rust en gezelligheid ten goede en past mooi in het geheel. We hebben antraciete oud-Hollandse betontegels van Schellevis van 50x200cm gebruikt in combinatie met de afmeting 100x100cm. Ook op de oprit liggen dezelfde tegels. Deze zijn extra dik en gewapend: gemaakt om zwaar belast te worden door bijvoorbeeld auto’s.

Slimme systemen
Onder het gazon en tussen de beplanting ligt een leidingstelsel van onder andere buizen en sensoren. Deze staan in contact met een computer. Als het systeem meet dat de grond droog is, geeft het automatisch water. Zo blijft het gazon groen en overleeft de beplanting droge periodes.

Maar… te veel water is ook niet goed. Daarom zitten er op verschillende plekken putjes en goten die zijn aangesloten op het drainagestelsel die onder de tuin ligt. Hierdoor wordt het water afgevoerd naar de sloot.

De aankleding overdag én 's avonds

Verlichting en beplanting

Verlichting
Een tuin met veel mooie plekjes leent zich ervoor om met verlichting ook ’s avonds de gezelligheid en sfeer te benadrukken. En praktisch gezien moet je natuurlijk ook gewoon je weg in het donker kunnen vinden. Met een lichtsysteem van In-Lite verstopten we onder andere spotjes tussen de beplanting en onder één van de bestaande bomen. Zo is deze grote boom óók in het donker een eyecatcher geworden.

Beplanting
Buiten het tuinontwerp om, bepaalt de beplanting ook veel van de sfeer in de tuin. Zodoende hebben we samen met de klant gekeken naar welke beplanting bij de tuin past. Om de privacy in de tuin richting de buren te vergroten, hebben we een aantal kleinere en een grotere boom strategisch geplaatst. Voor de rest van de beplanting hebben we de kleuren wit en paars-blauw aangehouden om de rust en harmonie te waarborgen. Deze wit en paars-blauwe beplanting is gecombineerd met grassen en niet-woekerende bamboes. Deze beplanting geeft ook buiten het lente- en zomerseizoen om mooie vormen aan de tuin zodat het ook in de winter een prachtbeeld op kan leveren als het rijp op de stengels ligt.

Samenwerken creëert een fantastisch resultaat

De tuin die de familie wenste!

Het resultaat
De tuin met het paviljoen, de pergola’s, de verschillende zitplekken, gebruikte materialen, diverse technische systemen en mooi afgestemde beplanting is een prachtig geheel geworden die de rust, openheid en gezelligheid heeft die de familie wenste. Iedereen kan van de tuin genieten op z’n eigen manier en daarmee mag het resultaat van onze samenwerking met de architect en de klant er zijn! Dat vinden wij, de familie en zelfs de hond van de familie; die is niet meer uit de tuin weg te slaan.

Bekijk meer recente tuin projecten

Landelijke villatuin in Kolham
Weelderige tuin Winsum

Landelijke villatuin in Kolham

Oud-klanten benaderden ons opnieuw voor de tuin en een natuurzwembad nadat ze een ander huis gekocht hadden. Een aantal jaren geleden hebben we hun tuin een upgrade gegeven, náást het realiseren van een natuurzwembad (4x14m) met een ingebouwd roldeck en warmtepomp om het zwemseizoen te verlengen...

  • Opgeleverd2022
  • LocatieKolham
  • ArchitectWeijer Tuinen

Weelderige tuin Winsum

De klant wilde heel graag een tuin vol flora en fauna, weelderig met ronde vormen en tegelijkertijd wel geordend. Ze hebben afbeeldingen laten zien, wij hebben een ontwerp gemaakt en het was liefde op het eerste gezicht. Zo is het geworden!

  • Opgeleverd
  • LocatieWinsum
  • ArchitectWeijer Tuinen
© Copyright Weijer Tuinen 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen